Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Πρόταση για την πάταξη της φοροδιαφυγής.


Κατά την γνώμη μου, ένας από τους λόγους που το σύγχρονο Ελληνικό Κράτος δεν έχει καταφέρει να πατάξει την φοροδιαφυγή είναι η έλλειψη οργάνωσης, η έλλειψη θέλησης από την πλευρά της πολιτείας, και η έλλειψη παιδείας από τους πολίτες. Οι περισσότεροι συμπολίτες μας όταν δεν πληρώνουν τους φόρους τους, έχουν υποσυνείδητα στο μυαλό τους ότι δεν πληρώνουν το Κράτος, το κακό Κράτος. Τι είναι όμως το κράτος, μήπως είναι η Ελλάδα.
Η πολιτεία ενώ είχε στην διάθεση της μοντέρνες τεχνολογίες εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια, όπως οι Η/Υ προτίμησε να τις αγνοήσει και να εξακολουθεί να χρησιμοποίει τεφτέρια ή Η/Υ οι οποίοι λειτουργούν ως μονάδες ή με  περιορισμένη διασυνδεσημότητα. Εάν υπάρχει γραφειοκρατία στην Ελλάδα οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στην έλλειψη διασύνδεσης των υπηρεσιών του κράτους. Πας να πουλήσεις το σπίτι σου και σου ζητιάνε να φέρεις χαρτί από την ΔΕΗ που να αποδεικνύει ότι πλήρωσες τα Δημοτικά τέλη.  Και γιατί αυτό, γιατί δεν μπορεί ο υπάλληλος της εφορίας να μπει σε μια βάση δεδομένων και να δει εάν πλήρωσες ή όχι. Όλες αυτές οι υπεύθυνες δηλώσεις που συμπληρώνουμε κάθε φορά για καθετί που έχει σχέση με το κράτος είναι επειδή το κράτος δεν έχει τρόπο να ελέγξει εάν λέμε αλήθεια ή όχι.
Και κάθε φορά που έχω να κάνω με υπηρεσίες σκέπτομαι ‘μα καλά το κάθε πιτσιρίκι μπορεί να συγχρονίσει τα mp3 του από τον υπολογιστή με το κινητό του και με το laptop του και το κράτος δεν μπορεί ή μήπως δεν θέλει.
Μια υπόθεση πέρασε από το μυαλό μου μήπως θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τις καινούργιες τεχνολογίες π.χ. Smartphones για να πατάξουμε την φοροδιαφυγή ή ακόμη και να την εξαλείψουμε
Ο μονός τρόπος που μπορώ να σκεφτώ είναι η απόσυρση του ρευστού χρήματος από την αγορά και την χρήση μόνο πλαστικού χρήματος. Ακόμη και η γιαγιά μου που έγινε τον περασμένο μήνα 86, είναι κάτοχος μιας κάρτας Debit. Γιατί άραγε να μην είναι εφικτό κάτι τέτοιο από την στιγμή που όλοι μας είμαστε κάτοχοι πιστωτικών καρτών, καρτών Debit, Prepaid έχουμε i-banking κ.τ.λ. Για παράδειγμα εγώ το 90% των συναλλαγών μου το κάνω ηλεκτρονικά. Τι με εμποδίζει να κάνω και το υπόλοιπο 10% ηλεκτρονικά; Τίποτα. Χρειάζεται βεβαίως και η κυρά Τασούλα να βάλει μηχάνημα καρτών στο μπακάλικο, αλλά γιατί όχι.  Δεν υπάρχει κάποιο άλλο εμπόδιο.
Αλλά ας δούμε τα ωφέλει. Αυτόματος εξαλείφεται η φοροδιαφυγή αφού από την στιγμή που θα φωνάξω τον υδραυλικό σπίτι μου για να μου φτιάξει την βρύση θα πρέπει να πληρωθεί μέσω τραπέζης η όποια θα είναι συνδεδεμένη με την εφορεία και θα παρακράτα αυτομάτως το Φ.Π.Α. Επίσης είναι ενήμερη για το εισόδημα αυτού του επαγγελματία όποτε δεν θα μπορεί να δηλώσει εισόδημα 8.000Ευρω και να αξιώσει και επιστροφή φόρου. Εννοείται ότι σαν δώρο μετρητά δεν θα μπορείς να κάνεις πάνω από 100 ευρώ σε άτομα τα όποια δεν έχεις πρώτου βαθμού συγγένεια. Επίσης εάν κάποιος θέλει να κοροϊδέψει την εφορεία  και να περάσει κάτι σαν δάνειο, δεν θα μπορεί γιατί εάν δεν επιστραφεί το δάνειο εντος 2 ή 3 ετών ο δανειστής θα βαρύνεται με το αναλογούν Φ.Π.Α.  Καλά και πως θα ξέρει η εφορεία ποιος έχει πρώτου βαθμού συγγένεια με ποιον; Η απάντηση που δίνω σε αυτό είναι ότι εφόσον το Facebook είναι ικανό να ξέρει τους συγγενείς μου μέχρι 25ου βαθμού συγγενείας σίγουρα και το κράτος μπορεί. Ένα άλλο όφελος θα ήταν ίσως η εξάλειψη των ληστειών εφόσον στις τράπεζες δεν θα υπάρχουν λεφτά, στα σουπερ μάρκετ δεν θα υπάρχουν λεφτά, στα σπίτια μας δεν θα υπάρχουν λεφτά. Επίσης ίσως αυτό βοηθούσε και στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης εφόσον οι λαθρομετανάστες δεν μπορούν να έχουν Α.Φ.Μ. που σημαίνει δεν θα μπορούν να έχουν λογαριασμό στην τράπεζα για να πάνε στα φανάρια με φορητό αναγνώστη πιστωτικών καρτών και να καθαρίσουν παρμπρίζ. Ίσως αυτό να είναι αποτρεπτικός παράγοντας για έναν επίδοξο μετανάστη να έρθει στην Ελλάδα, και είμαι σίγουρος ότι οι λαθρομετανάστες που υπάρχουν ειδή εδώ και δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην Ελληνική οικονομία πλένοντας παρμπρίζ, θα παρακαλάνε να γυρίσουν πίσω στις εστίες τους.
Η φοροδιαφυγή στη Ελλάδα υπολογίζεται γύρω στα 55 δις. και η εισφοροδιαφυγή στα 15 δις. Εάν υπολογίσουμε το 23% Φ.Π.Α. που χάνεται είναι γύρο στα 12,5 δις. Άμεσο ευεργέτημα για την πολύπαθουσα Ελληνική οικονομία.
Οι συνέπιες ενός τέτοιου εγχειρήματος; Άμεση μείωση του Φ.Π.Α. κατά πολλές μονάδες, άμεση κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης αφού θα φορολογούμαστε ΟΛΟΙ και συμφωνά με το εισόδημα μας. Όλοι μέλανε σήμερα για τρόπους να μπορέσουμε να λάβουμε αναπτυξιακά μετρά, να επανεκινησουμε την οικονομία. Η γνώμη μου είναι ότι αντί να περιμένουμε χρήμα από την Ευρώπη για ανάπτυξη καλυτέρα  να κοιτάξουμε να νοικοκυρευτούμε γιατί μόνο εάν νοικοκυρευτούμε  θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε οπουδήποτε αναπτυξιακή ευκαιρία μας ανοιχτή μπροστά μας. Και αυτό με πολύ μικρό κόστος γιατί η τεχνολογία υπάρχει ειδή, η βούληση λοιπή.
Βεβαία όλα αυτά είναι μια τρελή υπόθεση που σίγουρα εάν προτεινόταν από κάποιον στα σοβαρά θα ήταν αποδέκτης τεράστιας πολεμικής. Μήπως όμως στην τρέλα που ζούμε καθημερινά πρέπει να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε μη συμβατικά και πέρα από τα στενά όρια της καθημερινής μας ρουτίνας;

2 σχόλια:

  1. Ως προς την γραφειοκρατία έχεις πάρα πολύ δίκιο. Γι' αυτό άλλωστε και με τελευταία στατιστική έρευνα η Έλληνες είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι ( σε εργατοώρες) και 20οι στην κατάταξη παραγωγικότητας!!!!!! Γιατί αυτό; Γιατί χάνεις ασύλληπτο χρόνο από την γραφειοκρατία και λοιπά κρατικά μπλοκαρίσματα. Χρόνο που τελικά σε κάνει να δουλεύεις το διπλάσιο για να παράγεις ότι οι ξένοι στον μισό χρόνο. Βέβαια και μια λογική ISO σε όλες τις μικρές-μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι απαραίτητο....αλλά από το σάπιο κράτος αρχίζουν όλα.

    Όσο αφορά την γενικότερη πρόταση σου... καλή ιδέα. Ανεφάρμοστη όμως για την Ελλάδα. Φίλε μου δεν ειναι δεν υπάρχουν λύσεις. Είναι ότι δεν υπάρχουν αυτοί που θα πάρουν το πολιτικό ρίσκο να τις κάνουν πράξη. Αν δεν αλλάξουμε στο μυαλό, δεν θα αλλάξει τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω απόλυτα οτι του προβλήματα δεν είναι οι ιδέες άλλα η θεληση απο τα κομματα να ανάλαβουνά το πολιτικό λοστός και να ξεβολεψουν κάποιους. Άλλα πως να πρότεινουν κατι τέτοιο όταν οι ίδιοι είναι οι πρώτοι που θα ξεβολευτουν αφου αυτοί κλέβουν το κράτος και τον Ελληνικό λαό.
      Η ιδέα δεν είναι ανεφαρμοστη, απλως δεν υπάρχει κανείς για να την εφαρμόσει

      Διαγραφή